Wil jij meer weten over bugel (flugelhorn) spelen? We vroegen onze bugelist Jo Franken er meer over te vertellen. Hij bespeelt dit mooie instrument al 7 jaar in ons orkest. 

Bugel spelen bij KmD orkest in Den Haag

Waar heb je bugel leren spelen?

Ik heb bugel leren spelen van mijn vader toen ik 12 jaar was. Hij speelde bas bij een Limburgs dweilorkest en kon mij de basis leren. 

Wat vind je zo leuk/mooi aan dit instrument?

De bugels zijn de violen van een fanfare. Het instrument is geschikt om zowel melodie als ondersteuning te spelen. Hierdoor moet je continu aan de slag en zit je nooit ‘stil’. De klanken van de bugel zijn ook mooi donker en rond. Hierdoor kun je een mooie gedragen melodie spelen, maar als het moet kun je ook even stevig aanzetten om zo de signaalnoten te spelen die normaal bij een trompet horen. Een zeer mooi veelzijdig instrument dus.

Wat is je favoriete muziekstuk om te spelen op de bugel?

Ik heb niet een specifiek muziekstuk wat ik leuk vind om te spelen, maar over het algemeen kan ik de stukken waarderen waarbij een zeer mooie gedragen solo door een bugel gespeeld wordt. Zelf kan ik het volgende stuk niet zo goed spelen, maar luister eens naar het nummer Concerto de Aranjuez (Flugelhorn solo) van de film Brassed Off.

Waarom zou je iemand aanbevelen om bugel te gaan bespelen?

Het is een geweldig veelzijdig instrument en het is wellicht een van de makkelijkste instrumenten om op te beginnen, maar ook een van de meest uitdagende om echt goed te bespelen.

Hoe onderhoud je je instrument?

Na het spelen droog je alles af wat vochtig is geworden en 3 à 4 keer per jaar stop jet instrument even in een badje om het binnenwerk schoon te maken. Met een paar speciale rages kun je vervolgens de binnenkant poetsen. Dan is he weer een kwestie van alle onderdelen goed drogen, invetten of oliën en je bent weer klaar.

Waar moet je op letten als je dit instrument goed wilt bespelen?

Ik denk dat het vooral belangrijk is om er rekening mee te houden dat je voldoende ademsteun blijft houden tijdens het spelen. Dit houdt in dat je de lucht die je gebruikt om de muziek te maken continu op druk houdt. Kijk maar eens naar een leeglopende ballon. In het begin schiet hij weg tot de druk ervan af is, dan valt hij naar de grond ondanks dat er nog best veel lucht inzit. Tijdens het spelen is het dan ook zeer belangrijk om die druk erop te houden anders red je het niet tot aan het einde van de ‘muziek woordelijke regel’. Net zo belangrijk is natuurlijk dat je plezier hebt in muziek maken. Muziek is emotie pur sang, maar door enkel de noten te spelen zoals ze er staan komt die emotie er niet uit. Hier onderscheiden de echte goede spelers zich. Je moet er je eigen draai aan kunnen geven.

Speel je ook nog een ander instrument of ben je dit van plan?

Ik kan ook trompet spelen, omdat de grepen hetzelfde zijn als bij een bugel. Maar minder mooi dan de bugel. 


Interesse om bij ons in Den Haag bugel te komen spelen? Neem dan contact met ons op en kom gezellig een keer langs!