Wil jij meer weten over Eufonium (ook wel bariton of tenorhoorn genoemd) spelen? We vroegen onze eufoniumspeler Adri uit Den Haag er meer over te vertellen. Hij bespeelt meerdere instrumenten en sinds vier jaar is zijn favoriet de Eufonium. Daarnaast is hij ook muziekleraar.

Waar heb je eufonium leren spelen?

Ik ben begonnen met spelen bij KmD toen ik16 jaar oud was. Ik bracht destijds mijn jongere zus naar de repetitie en binnen twee weken kreeg ik zelf ook al een instrument in m’n handen geduwd. Op die manier ben ik bij de club terecht gekomen. Inmiddels speel ik er al vele jaren met veel plezier. De eufonium bespeel nu zo’n vier jaar.

Wat vind je zo leuk/mooi aan dit instrument?

Het is fysiek makkelijker te spelen dan de bugel. Als je wat ouder wordt dan worden hoge noten op de bugel namelijk moeilijker om te halen. Daarnaast houd ik van de ronde klank van de bariton, die benadert de klank van de bugel het beste. Het instrument is een octaaf lager gestemd en staat bekend om het mooie geluid. Het woord eufonium betekent dan ook letterlijk ‘mooi klinkend’.

Wat is je favoriete muziekstuk om te spelen op de eufonium?

De Jazz- en Bluesstijl vind ik fijn, maar ik houd ook van klassieke stukken zoals die van De Haan. Van platte carnavalsstukken houd ik dan weer wat minder.

Waarom zou je iemand aanbevelen om eufonium te gaan bespelen?

Ik zou niet per se de eufonium aanbevelen, omdat het voor je plezier wat mij betreft niet zoveel uitmaakt welk instrument je speelt. Ieder instrument heeft zijn eigen charmes en uitdagingen. Ik beveel iedereen natuurlijk wel aan om muziek te maken!

Waar moet je op letten als je de eufonium goed wilt bespelen?

Het is een blaasinstrument, daarom is een goede ademhaling erg belangrijk. Zoals bij ieder instrument is ritme, techniek, en frasering natuurlijk ook belangrijk.

Speel je ook nog een ander instrument of ben je dit van plan?

Naast bariton bij Klein maar Dapper speel ik ook nog trombone in een symfonieorkest. Verder speel ik af en toe ook trompet.

Interesse om bij ons in Den Haag eufonium te komen spelen? Neem dan contact met ons op en kom gezellig een keer langs!