Wil jij meer weten over Eufonium (tenortuba) spelen? We vroegen onze eufoniumspeler Ton er meer over te vertellen. Hij maakt al muziek sinds zijn vijfde muziek en is vanaf 1974 lid van de vereniging.

Waar heb je eufonium leren spelen?

Ik ben begonnen als vijfjarige kleine jongen op de bas van mijn vader. De bas stond in mijn slaapkamer, waar mijn vader elke dag een half uur oefende. Ik kon destijds net bij het mondstuk om er geluid uit krijgen en zo is de liefde voor de bas begonnen, tot de pubertijd begon, toen kreeg ik andere prioriteiten. Op mijn 26e ben ik weer begonnen op de besbas bij de Vredestein harmonie en een jaar later ben ik naar de muziekschool gegaan. Daar behaalde ik mijn A, B, C, en D diploma’s gehaald . Later speelde ik ook bij diverse andere verengingen, waaronder boerenkapellen, waar ik me goed kon uitleven op de sousafoon en menig leuk optreden heb gehad. Het absolute hoogtepunt was een trip van twee weken naar Zuid-Afrika. In de zomer van 1974 ben ik bij Klein Maar Dapper gekomen als bassist. De laatste tien jaar speel ik eufonium, dat was wel even wennen maar na een jaar was ik al aardig op weg!

Wat vind je zo leuk/mooi aan dit instrument?

Ik houd vooral erg van de klankkleur. De klankkleur van een eufonium wordt vaak beschreven als warm, rijk en sonoor. Het heeft een diepe en volle klank. Daarnaast houd ik van de mooie melodielijnen die in de partijen staan.

Wat is je favoriete muziekstuk om te spelen op de eufonium?

Ik heb niet echt een voorkeur. Ik vind eigenlijk alles leuk om te spelen. Bij Klein maar Dapper spelen we altijd veel verschillende stukken. Dus voor afwisseling wordt gezorgd.

Waarom zou je iemand aanbevelen om eufonium te gaan bespelen?

Ik zou iedereen sowieso aanbevelen om muziek te gaan spelen. Het brengt je een hoop rust en plezier! Als je net als van mij van diepe en volle klanken houdt, kun je het overwegen om eufonium te gaan spelen.

Hoe onderhoud je je instrument?

Regelmatig schoonmaken en smeren is belangrijk. Daarnaast breng ik mijn instrument één keer per jaar naar Atelier Pfeiffer in Rijswijk voor een groot onderhoud.

Waar moet je op letten als je de eufonium goed wilt bespelen?

Ademsteun en houding zijn erg belangrijk. Ademsteun betekent dat je je buikspieren gebruikt om krachtig en gelijkmatig lucht uit te blazen terwijl je speelt. Het helpt je om een mooie klank te produceren en controle te houden over je spel. Thuis regelmatig oefenen is natuurlijk ook belangrijk.

Speel je ook nog een ander instrument of ben je dit van plan?

Ik speel naast eufonium ook bastuba bij een ander orkest (Kunst voor het volk).

Interesse om bij ons in Den Haag eufonium te komen spelen? Neem dan contact met ons op en kom gezellig een keer langs!