Wil jij meer weten over melodisch slagwerk? We vroegen onze muzikant Monalies Pot uit Den Haag er meer over te vertellen. Zij bespeelt diverse melodische slagwerkinstrumenten bij Klein maar Dapper, zoals xylofoon, glockenspiel (metallofoon), castagnettes en sambaballen. Ze doet dit al zo’n 10 jaar met veel plezier.

Waar heb je melodisch slagwerk leren spelen?

Ik heb het mezelf geleerd, door het gewoon veel te doen. Bij KmD bespeel ik inmiddels al tien jaar diverse soorten melodisch slagwerk. Daarvoor speelde ik diverse andere instrumenten, zoals fluit en bariton, waarvoor ik ook diverse diploma’s heb behaald. Wegens gezondheidsredenen werd het bespelen van blaasinstrumenten lastig, gelukkig kon ik bij KmD me gaan specialiseren in melodisch slagwerk. Onze dirigent, Ad, stelde dit voor en ik heb de kans met beide handen aangegrepen.

Wat vind je zo leuk/mooi aan melodisch slagwerk

Melodisch, lekker je ei kwijt kunnen “rammen” op een glockenspiel of xylofoon biedt veel ontspanning. Ook is de veelzijdigheid van slagwerker zijn erg leuk.

Wat is je favoriete muziekstuk om te spelen met melodisch slagwerk?

Baba Yetu. Dat is een muziekstuk dat elementen van wereldmuziek combineert met klassieke en Afrikaanse invloeden. Ook de klezmeresk vind ik erg leuk om te spelen. Dat valt onder de Klezmer muziek en is heel feestelijk.

Waarom zou je iemand aanbevelen om slagwerk te gaan bespelen?

Het is een geweldig veelzijdig instrument en het is wellicht een van de makkelijkste instrumenten om op te beginnen, maar ook een van de meest uitdagende om écht goed te bespelen.

Hoe onderhoud je je instrument(en)?

Aan deze instrumenten heb je gelukkig niet al te veel werk. Eigenlijk hoeft er alleen een hoes overheen. En af en toe even afstoffen natuurlijk!

Waar moet je op letten je als slagwerkinstrumenten goed wilt bespelen?

Je houding en de afstand van het instrument tot je schouders. Die moet juist zijn. Daarnaast moet je voor een repetitie of optreden alle toetsen controleren, anders kan het zijn dat je vals zit te spelen.

Speel je ook nog een ander instrument of ben je dit van plan?

Bij melodisch slagwerk bespeel je heel veel instrumenten. De meeste van iedereen uit het orkest. Ik ben ooit begonnen met bespelen van andere instrumenten zoals de dwarsfluit en, op verzoek van de dirigent, een tijdje bariton. Ik ben dus van alle markten thuis 🙂

Waar heb jij mooie herinneringen aan bij KmD?

Ik zit als sinds 1988 bij de muziekvereniging. Dus aan mooie herinneringen en leuke anekdotes geen gebrek! Zo heb ik mooie herinneringen aan de uitwisseling met onze Duitse muziekvrienden bij het honderdjarig bestaan van de vereniging. Ik ben ook 30 jaar secretatis geweest bij de club, met veel plezier! Daarnaast hebben we ook vaak leuke uitjes, zo hebben we een keer een fietstocht gemaakt waarna we bij een van onze muzikanten in de kas bleven slapen. Dat is maar een greep uit de leuke herinneringen en er komen er nog steeds bij natuurlijk!